Μοναστήρια των Μετεώρων

Μοναστήρια των ΜετεώρωνΜοναστήρια των ΜετεώρωνΜοναστήρια των Μετεώρων

 

Οι μετεωρίτες είναι μια ομάδα από ψηλά και απότομα βράχια των οποίων οι κορυφές στέκονται από μοναστήρια και ερημητήρια. Οι σπηλιές τους λειτουργούν από τον 11ο αιώνα ως κελιά για τους ορθόδοξους μοναχούς.
Οι Μετέωροι βρίσκονται 300 μέτρα πάνω στην κοιλάδα κοντά στην Καλαμπάκα από τον ποταμό Πηνειό. Αυτός ο ποταμός ανεβαίνει βόρεια στην οροσειρά της Πίνδου και οδηγεί στα φαράγγια της Πίνδου.

 

 

Αρχικά οι μοναχοί ζούσαν σε σπηλιές ή σε μικρά κελιά. Συγκεντρώθηκαν μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθήσουν θεία υπηρεσία μαζί στο Σπίτι του Θεού, κοινώς εκκλησία, στη Δουβιανή.
Ως συνέπεια του αυξανόμενου αριθμού των μοναχών εγκατέστησαν την σκήτη του Στάγου.
Ήδη από τον 12ο αιώνα ξεκίνησε μια μεθοδική οργάνωση του ερημητηρίου που είχε αναλάβει η μητρόπολη των Σταδίων. Τον 14ο αιώνα οι Σέρβοι πρίγκηπες που διέπρεψαν τη Θεσσαλία την εποχή εκείνη απελευθέρωσαν το ερημητήριο από τη μητρόπολη Σταγών και χρέωναν με την καθοδήγηση ένα πρωτόγονο της Μονής Δουβιανής.
Στα μέσα του 14ου αιώνα ο μοναχός Αθανάσιος ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι στο βράχο των Μετεώρων. Ο Πλατύλιθος (τεράστια πέτρα) ήταν το όνομά του. Αυτή η άγονη βράχος μάζας 613 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 413 μ. Στην Καλαμπάκα επικαλύπτει ολόκληρη την ύπαιθρο. Ο Αθανάσιος έκτισε το μοναστήρι του. Ονομάστηκε το βράχο Μετέωρων που σημαίνει «αιωρείται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη». Από εκείνη τη στιγμή σε όλα τα βράχια με τα μοναστήρια τους ονομάζονταν Μετέωρα.
Πρέπει να δείτε αυτή τη μοναδική εμπειρία!
Περίπου 3 ώρες με αυτοκίνητο προς Καλαμπάκα, με καφέ, επίσκεψη 2 μοναστηριών, ελεύθερος χρόνος στην Καλαμπάκα, πίσω στη Θεσσαλονίκη με ένα διάλειμμα για καφέ.